Nordøstgrønland 1908-60: Fangstmandsperioden – og dens spor i dag

Nordøstgrønland 1908-60: Fangstmandsperioden – og dens spor i dag

29. oktober 2019 Slået fra Af uw@polarfronten.dk

Nordøstgrønland havde i begyndelsen af 1900-tallet en spredt befolkning af en ganske særlig støbning: danske og norske fangstmænd, som bosatte sig på kysten med mange mil til nærmeste nabo. De medbragte forsyninger til et par år samt en god portion mod og udholdenhed. Formålet var at indsamle skind af ræv og isbjørn, der kunne sælges i Europa og sikre fremtiden derhjemme. Ofte blev det til årelange ophold i Nordøstgrønland.

I denne bog fortælles historien om de stationer, hvor fangstmænd, videnskabsfolk og slædepatruljer overvintrede, og giver et indtryk af de mange personligheder, som satte kulør på livet. Bogen indeholder desuden en fuldstændig liste over hytter, huse og stationer i området; oplysninger indsamlet gennem årtiers forskning i arkiverne, hos fangstmændene og i Nordøstgrønland.

Den nye udgave er en ajourført og udvidet version af bogen, der udkom første gang i 1994. Den indeholder en mængde nye oplysninger om hver eneste hytte, hus og station, om folkene der har brugt dem og om det arbejde, der gennem de seneste 25 år er gjort for at bevare de historiske bygninger. Bogen er på 592 sider og indeholder mere end 1.100 fotos – nye som historiske – samt et register med over 2.500 opslagsord.

Bogen er skrevet af Peter Schmidt Mikkelsen og udgives af Xsirius Books.