Under observation. AMOC er rimelig stabil
Trods tidligere usikkerhed omkring stabiliteten af den globale havstrømning, tyder nye data fra det vigtige farvand omkring Færøerne på, at strømningen trods klimaforandringer ikke taber fart.
En kanal på kun 10 km bredde og små 900 m dybde er sandsynligvis det første sted, videnskabsfolk vil registrere, hvis verdenshavets globale havcirkulation er ved at bremse op. Her strømmer koldt saltholdigt bundvand ud fra De Nordiske Have og Polhavet, hvilket gør kanalen til et oplagt sted at lægge oceanografisk måleudstyr ud. Det har det færøske havforskningsinstitut Havstovan gjort siden midt-1990’erne. Derfor har videnskabsfolkene et solidt datamateriale at basere et statusbillede på, om den globale cirkulation er ved at dæmpes eller ligefrem stoppe op. Det var et emne, der blev heftigt diskuteret i 00’erne, hvor nogle forskere mente, at cirkulationen var ved at bremse op. Alarmen fra den gang blev afblæst, og på baggrund af bl.a. Havstovans observationer er der stadig intet, der for alvor tyder på, at de globale havstrømme er ved at tabe pusten.
Læs hele artiklen på oceandecade.dk
Uffe Wilken/Polarfronten
Artiklen er et samarbejde mellem DTU-Aqua og Polarfronten i anledning af FN’s Havårti.
Introfoto: Fortøjningsarbejde på R/V Jákup Sverri i maj 2021. Strømmåleren nord for Færøerne bliver hentet op (foto: Karin M. H. Larsen).