Arktis i P1/Apropos i uge 47

15. november 2013

Mandag 15.30 – Arktis og historie Gæst: Bent Nielsen, direktør for Arktisk Institut Først var der is, så var der de oprindelige befolkninger, men hvornår begynder mennesker sydfra at interesserer sig for det kolde nord? Hvem erobrede, udforskede og koloniserede Arktis, og hvad var konsekvenserne?

Tirsdag 15.30: Arktis og ide Gæst: Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana I hundredvis af år har mennesket drømt om Arktis. Dette på en gang smukke og skræmmende sted. Mænd er blevet besat af ideen om Arktis, og det har ført dem til deres død. I denne udgave af Apropos kan du høre om Arktis’ magnetiske tiltrækning og betydning i vores kulturhistorie.

Onsdag 15.30: Arktis og interesser Gæst: Jeppe Strandsbjerg, lektor ved Copenhagen Business School Under isen og havet i Arktis ligger der store naturressourcer, og dem er der mange, der gerne vil have fingrene i. Nationalstater, de oprindelige arktiske folkeslag, interesseorganisationer, og selskaber kræver alle deres del af Arktis. Hvordan bliver kampen udkæmpet, og hvad er konsekvenserne?

Torsdag 15.30: Arktis og liv Gæster: Jørgen Peder Steffensen, lektor og iskernekurator ved Niels Bohr Instituttet, Marie Kahlig, studerende og opvokset på Grønland Der har ikke altid været så hundekoldt i Arktis, som der er i dag. Der har været træer på Grønland og 26 grader varmt vand i Nordsøen. Men i øjeblikket går vi mod koldere tider. Vi nærmer os en ny istid, og det er helt normalt, faktisk er istid normen for jorden. I denne udgave af Apropos kigger vi på klimaets udvikling i Arktis, og hvad det har betydet for de mennesker, der lever der.

Forrige indlæg:

Næste indlæg:


Polarfronten udgives med venlig støtte fra Styrelsen for Forskning og Innovation, Aage V. Jensens Fonde og Miljøstyrelsen.
© 2012 Copyright Polarfronten